Domů
Služby zahradnictví Říčany
Vlastní rozvoz
Fotogalerie
Magazín

Zavíječ zimostrázový: jak se ho zbavit?

Jedná se o druh motýla, který se v České republice poslední dobou stal známým kvůli své reprodukční explozi, a to už v roce 2016 byl rozlezlý po Evropě a i tam, kde nebyl původním živočišným druhem. Housenky mají východoasijské předky, jejich potravu hlavně tvoří listy a čerstvé letorosty, a podle jedné teorie, se množí náhodně spolu s výpěstky. U nás nejčastěji napadá keře zimostrázu, housenka zavine rostlinu zámotkem a místa po okusu začnou odumírat a schnout, i přesto že rostlina může na první pohled vypadat seschle či odumřele, ale za nějakou dobu rostlina začne pomalu obrůstat. Čili, více méně jde o estetický problém. 

Housenku zavíječe zimostrázového poznáte podle světle zelené barvy, jsou řídce ochlupené, na hřbetě jsou vybaveni černými pruhy a hlava se leskne černou barvou. Dobře vykrmené housenky mívají až 4 centimetry dlouhé tělíčko. Bohužel se housenka zavíječe zimostrázového se dá zaměnit za housenku běláska zeleného, při rozmnožování se velmi dobře ukrývají, a tak v jednom keři se může nacházet stovky či tisíce jedinců. Za jeden rok mohou vznikat až tři generace, samičky mají sice 8 – 10 dní na přežití, ale během nich nijak nezahálí, proto je dobré rozpoznat příznaky napadení a bránit své okolí.

Buxus jako potrava pro zavíječe

Napadení housenkami začíná od středu keře, a protože keře bývají hustě porostlé, není prakticky možné poznat jejich přítomnost. Nezbývá tedy nic jiného, než od března do října pečlivě kontrolovat porosty. Pouze tímto způsobem zajistíte, aby se nepřemnožily a nešířily se do dalších koutů vaší zahrady. Pro prvotní výskyt stačí použít slabší postřiky či feromonové a světelné lapače. Při výskytu starších jedinců zaznamenáte nepravidelnou pavučinku a okousané části keřů a pokud necháte housenky žít svou cestou, dojde k holožíru. Všude pod keřem i v keři bude k vidění trus – drobné zelené granulky.

Housenky lze likvidovat ručně, a to sběrem, ale není to vždy stoprocentní. Při výskytu zavíječů je dobré keře polévat vodou, zejména hadicí se silným proudem, před zálivem dejte pod keř igelit, aby se housenky a jejich odpad, dal rychle odstranit. Bohužel u nás zavíječ zimostrázový nemá přirozeného nepřítele, ale i bez něj existuje biologická cesta pro likvidaci. Bacillus thuringiensis  je bakterie, která se nachází přirozeně v přírodě a díky jejich toxickým sporám housenky hynou. Pokud raději věříte chemii, tak koukněte na doporučení od výrobců a střídejte pár druhů postřiků (jako je lepinox plus) a aplikaci provádějte pravidelně.

Cookies - Nastavení
Zde máte možnost přizpůsobit soubory cookies dle kategorií, jak vyhovují nejlépe Vašim preferencím.
Technické cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webové stránky a všech funkcí, které nabízí a nemohou být vypnuty bez zablokování funkcí stránky. Jsou odpovědné mj. za uchovávání produktů v košíku, přihlášení k zákaznickému účtu, fungování filtrů, nákupní proces nebo ukládání nastavení soukromí. Z tohoto důvodu technické cookies nemohou být individuálně deaktivovány nebo aktivovány a jsou aktivní vždy.
Analytické cookies
Analytické cookies nám umožňují měření výkonu našeho webu a našich reklamních kampaní. Jejich pomocí určujeme počet návštěv a zdroje návštěv našich internetových stránek. Data získaná pomocí těchto cookies zpracováváme anonymně a souhrnně, bez použití identifikátorů, které ukazují na konkrétní uživatelé našeho webu.
Preferenční cookies
Preferenční cookies umožňují, aby si webová stránka zapamatovala informace, které mění, jak se webová stránka chová nebo jak vypadá. Je to například Vámi preferovaný jazyk, měna, oblíbené nebo naposledy prohlížené produkty apod.
Marketingové cookies
Marketingové cookies používáme my nebo naši partneři, abychom Vám dokázali zobrazit co nejrelevantnější obsah nebo reklamy jak na našich stránkách, tak na stránkách třetích subjektů. Pokud nevyjádříte souhlas s těmito cookies, neuvidíte v reklamních sděleních obsah ušitý na míru Vašim zájmům.
Souhlasím s využitím vybraných cookiesSouhlasím s využitím všech cookies